СПОМЕН ПАРК БУБАЊ СПРЕМАН ЗА МАНИФЕСТАЦИЈЕ У КУЛТУРИ
25.08.2011

Одлучили смо да ове године, након завршетка „46.Филмских сусрета“ изненадимо наше суграђане и поклонимо им joш једну пројекцију филма, на Летњој позорници Спомен парка „Бубањ“. У овом простору, у петак, 26.08.2011. године, са почетком у 20:30 сати, биће приказан филм „Случај Хармс“, редитеља Слободана Пешића. Пројекција је бесплатна за све заинтересоване Нишлије, а организује је Нишки културни центар-Дирекција „46. Филмских сустрета“ под покровитељством Градске општине Палилула, саопштено је на конференцији за новинаре, која је одржана у нишком Медијацентру. О уређењу Бубња и програму дешавања у овом простору говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Срђан Савић, директор Фестивала и установе Нишки културни центар, Бобан Микић, члан општинског Већа Палилуле и Дејан Дабић, уредник Филмског програма НКЦ-а.

„Поред тога што је ово поклон за нишке филмофиле у исто време је и „промоција“ реновиране Летње позорнице на Бубњу и улепшаног комплекса овог меморијалног парка, рекао је на конференцији за новинаре  председник Савета Филмских сусрета и председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић.

Радови на летњој позорници на Бубњу су при крају и тренутно је опремљен капацитет од 600 места. До следеће сезоне очекује се да овај простор има  3000 места.

У реновирање позорнице парка Бубањ издвојена су и средства нишког филмског фестивала. „Желимо да већ наредне године овај парк буде коришћен за пратеће програме Фестивала, а можда и за део главног програма „Филмских сусрета“ – истакао је Срђан Савић, директор „Филмских сусрета“ и установе Нишки културни центар. Савић наглашава да ће прва пројекција филма на бубањској Летњој позорници представљати отварање сезоне културних догађаја на том простору и да очекује да ће до краја ове године бити приказано још неколико филмова.

По речима председника Новаковића, до краја године, у простору  реновираног Амфитеатра биће одржане и две позоришне представе. Он је објаснио да ће сви догађаји, филмске пројекције, представе и остале манифестације у култури, који се одржавају у централном простору спомен обележја, морати да буду у складу са меморијалним садржајем парка и биће омеђене темама о страдању и ослободилачкој борби.

Поред опремање централне позорнице у плану је наставак радова на уређењу и улепшавању комплекса спомен парка „Бубањ“ као и изградња још два мања амфитеатра, ван спомен обележја, у којима ће се одржавати програми слободног садржаја, наглашава председник општине Палилула др Игор Новаковић. Ипак, наше напоре да овај спомен – парк уредимо често успоравају „вандали“ који на спомен обележја исписују графите, ломе клупе и расвету, одлажу отпад. Споменик културе - који је под режимом заштите прве категорије, заслужује боље дане и одговарајућу посећеност туриста.